Historiaa

Iisalmen Mielenterveystuki ry (perustettaessa Ylä-Savon Mielenterveystoiminnan tuki ry) on ollut uraa uurtavassa asemassa mielenterveysalalla. Yhdistystä perustettaessa 30.12.1968 vastustus oli suurta. Ihmeteltiin miten hulluus voidaan päästää valloilleen. Nyt vuosikymmeniä myöhemmin nähdään, mitä on tapahtunut hulluuden päästessä valloilleen: Asenteet mielenterveyden häiriöitä ja ongelmia kohtaan ovat muuttuneet sekä ymmärrys näitä kohtaan kasvanut, ihmiset uskaltavat puhua avoimemmin omista ongelmista jopa valtakunnallisissa lehdissä ja ennen kaikkea uusia erilaisia ratkaisuja mielekkääseen elämään on löytynyt.

Yhdistyksemme on Mielenterveyden keskusliiton (MTKL) vanhin jäsenyhdistys. MTKL perustettiin Iisalmessa Koljonvirran sairaalassa 6.6.1971. MTKL:n toimipiste sijaitsi alkuvuosina Iisalmessa noin 10 vuoden ajan.

Mielenterveyden keskusliitto perustettiin nyt jo puretussa Koljonvirran sairaalassa 6.6.1971.

Yhdistyksemme kunniapuheenjohtajaksi kutsuttiin Iisalmen Mielenterveystuki ry:n perustajajäsen Tapani Rissanen yhdistyksemme 30-vuotisjuhlassa 1998. Sosiaalineuvoksen arvo hänelle myönnettiin Mielenterveyden keskusliiton 30-vuotisjuhlassa Iisalmessa kesäkuussa 2001. Tapani on myös Mielenterveyden keskusliiton perustajajäsen.

Yhdistyksen näkyvimpänä toimintamuotona on syyskuussa 1999 avattu kohtaamispaikka Louhentupa ja sen kautta tapahtuva toiminta. Nykyisin Louhentupa sijaitsee Iisalmen keskustan läheisyydessä Iisalmen nuorisotalossa, rakennuksen edestä katsottuna oikeanpuoleisessa osassa, os. Kirkkopuistonkatu 25.